×

Kinezyoloji

Kinezyoloji Latince kökenlidir. Hareket anlamına gelen “kinesis” ile bilim anlamına gelen “logia” kelimelerinden türemiş olup insan kinetiği anlamına gelir. Kinezyoloji ise insan hareketlerini inceleyen bilim dalıdır. İnsan vücudunun işleyişi temel olarak anatomik mekanik ve fizyolojik olmak üzere üç temel alandan oluşur. Bu üç alanın incelenmesi insan hareketlerini açıklamakta kullanılmaktadır.

kinezyolojik bant uygulması olan kadın hasta

Kinezyoloji ilk defa 1960 yıllarında Amerikalı Dr. George Googheart ortaya çıkarılmıştır. Ona göre her adele bir sistemle belirli bir organla ilişki içerisindedir.  Bir organdaki rahatsızlık ya da vücuttaki yorgunluğun temelinde bu sistemdeki enerji tıkanıklığı işaret ettiği düşünülmektedir. Bu tıkanıklığın giderilmesi için refleks noktalarına masaj uygulaması yapılmaktadır. 

Bu metotta en önemli teknik kas testi olarak açıklanır. Test sonucu mevcut sorunlar tespit edilir. Kinezyoloji testi nasıl yapılır? sorusunun kısaca açıklamak gerekirse; bazı kasların üzerine basınç uygulanır. Sağlıklı olan kaslar bu basınca dayanıklılık gösterirken, enerjisi az olan kaslar basınca karşı tepki göstermektedir.

İstanbul kinezyoloji tedavisinin ülkemizdeki en önemli merkezlerinden olan Doka Terapi uzmanları, bu yazıda kinesiotape ve kinezyo bant hakkında merak edilen soruların cevaplarını sizler için kaleme aldı.

Kinezyoloji Uygulama Alanları

Kinezyolojik bantlama; kas-iskelet sistemi başta olmak üzere çok geniş bir uygulama alanına sahiptir. Uygulamanın ilk yıllardaki teknik, endikasyon ve bant özellikleri günden güne yenilenmiştir ve gelişim göstermiştir. İstanbul kinezyo bant tedavisi yönteminin tüm gelişmelerinin yakından takip edildiği merkezlerin başında yer alır. 

Kinezyolojik uygulama, kas-iskelet sisteminde doku zedelenmesinden korunma, var olan zedelenme, fonksiyon bozukluğu ve ağrı durumun tedavisinde kullanılır. Ayrıca pediatrik yaş grubunda da yaygın olarak kullanılır. 

Bebeklerde serebral palsi, kafa travması, omurilik yaralanmaları, beyin tümörü, skolyoz, ayak dizilim bozuklukları, eklem disfonksiyonları, ciddi kardiyak sorunlarda, astım gibi değişik nedenlerle tercih edildiği gözlemlenmiştir. Bebeklerde bile tolere edebilen bir yöntem olması kullanım alanını genişletmektedir.

Sporcularda da bantlama tedavi sıklıkla kullanılır. Spor eğiticileri, profesyonel sporcular, amatörler, atletler zedelenme ihtimali yüksek bireylerdir. Bu tarz zedelenmeler kronik ya da tekrarlayıcı nitelikte olabilir. Daha ziyade dizlerde zedelenme olsa da üst ekstremitelerde, dirsek ve el bileğinde de gözlemlenmektedir. Bantlama tedavisi bu sporcularda hem koruyucu hem de tedavi edici özellikleriyle kullanılır.

Omurga sorunlarında bel ağrısı ve postüral desteğe yönelik uygulamalarda, anatomik duruş düzeltme aşamasında kinezyo bant konusunda yoğunlaşıldığı gözlemlenir.

Nörolojik ve sinir sistemi ile ilgili sorunları olan hastalarda mevcut tedaviye ek olarak kinezyoloji tedavisi kullanılır. Diş hekimliğinde ise hastanın ağız içerisinde kullanılacak malzemenin hastanın ağız yapısıyla uyumlu olup olmadığını önceden tespit etmek amacıyla kullanılır.

Kinezyolojik Bantlama 

Kinezyolojik bantlama Dr. Kenzo Kase tarafından uygulanmaya başlamıştır. Kas-iskelet  sistemi sorunlarının eklem ya da kemikten kaynaklanmadığını asıl sebebin kaslardaki fonksiyonel bozukluklar olduğunu savunmuştur.

Eklem hareketlerini kısıtlamadan, kas-eklem yapılarının dayanıklılığını arttırmak ve bu yapılara destek olmak amacıyla kullanılan bir bantlama yöntemidir. Kinezyoloji testi yapıldıktan sonra ağrının bulunduğu bölgeye kinezyo bant yapıştırılır. Kinezyo bant uygulamasında derinin kaldırılması ile dolaşım ve hareketlilik arttırılmış olur. Bu artış bölgedeki inflamasyonun azalmasını sağlar. Böylece ağrı azalır, zedelenmeler önlenir, dolaşım ve doku iyileşmesi sağlanır. Bu yüzden kinezyoloji ve biyomekanik bilimleri birbirini tamamlar.

Spor yaralanmalarında ağrı bandı fizyoterapi yöntemlerine eşlik eder. Böylece vücudun doğal iyileşme süreci hızlanmış olur. Ayrıca ağrının azaltılmasını ve doku iyileşmesine de yardımcı olur.

Bantlamanın başarılı olabilmesi için bandın uygun dokuya uygulanması gerekir. Hızlı sonuç alabilmek için doğru teknik uygulanması gerekmektedir. Bu nedenle ağrı bandını uygulayan sağlık personeli bantlama konusunda deneyimli ve özel eğitim almış olması gerekir.

Kinezyolojik Bantlama tedavisi hakkındaki sorularınızı https://www.dokaterapi.com/soru-sorun adresinden Uzm. Dr. Muzaffer ÖZTOSUN  hocamıza iletebilirsiniz.

Kinezyolojik bantlar eczanelerde ve spor malzemeleri satan yerlerden temin edilebilir. Ağrı bandı tercihi yapılırken; cildi tahriş etmeyen, suya ve harekete dayanıklı bantlar tercih edilmelidir.

Ağrı bandı yapıştırılmadan önce uygulamanın yapılacağı bölge temizlenmelidir. Uygulama yapılacak bölgede tüy varsa traş olmalıdır. Yapışmanın tam anlamıyla gerçekleşmesi için uygulama yapıldıktan sonraki 20 dakika su ile temas ettirilmemelidir. 

Bantlama tekniği değişkenlik gösterebilir. Kas, nöral, bağ, fasya düzeltme, alan düzeltme, fonksiyonel düzeltme, lenfatik düzeltme gibi tekniklerden yararlanılabilir.

Kinezyolojik Bant Hangi Özelliklere Sahiptir?

Kinezyolojik bantları klasik bantlardan ayıran temel özellikler vardır. Bunlar:

●En sık tercih edilen kinezyolojik bant 5 cm enindedir. Enine esneme özellikleri yoktur ancak boyunun %55-60 oranında esneme payına sahiptir.
●Kinezyo bant cilt özelliklerini yansıtacak biçimde geliştirilmiş olup ve kalınlık olarak cildin epidermis tabakası ile benzerdir.
●Esnekliği insan cildinin elastikiyetine benzer.
●Farklı renklere sahip olanları mevcuttur ancak renklerin ek bir anlamı yoktur. Koyu renk olanlar güneşin ısısından etkilendiği için sıcaklık artışı yapabilir.
●Esnekliğini 3-7 gün arasında devam ettirir.
●%100 pamuk liflere sarılı polimer elastik liflerden oluşur. Pamuk lifler vücuttaki nemi buharlaştırır ve hızla kurumasını sağlar.
●Uygulamadan yaklaşık 10 dk sonra cilt ile uyum sağlar kullanıcıya rahatsızlık vermez.
●Yapıştırıcılar parmak izine benzer akriliklerden meydana gelmektedir.
●Lateks içermez ve ısı ile aktive olur.
●Bantta bulunan yapışkan yüzeye dokunulursa yapışkanlık azalır. Bu yüzden bant katlanmamalıdır.
●Bant ıslandığı takdirde havlu ile üzerindeki su alınmalı, ovalanmamalı, kuruması beklenmelidir.

Kinezyo bant çeşitleri ve örnek bir bantlama

Kinezyolojik Bantlama İşlemi Ne İçerir?

Kinezyolojik bantlama işlemi cildin yukarı kaldırılarak deri ile kasların arasındaki boşluğu artırılmasına ve bu bölgede oluşan basıncın azalmasına yardımcı olur. Böylece kan dolaşımı hızlanacak ve lenfatik drenaj oluşacaktır. Mekanik düzeltme ile eklem çevresinde bulunan kas dokusuna destek olur ve eklemin hareketini kolaylaştırır.  Böylece eklemin dayanıklılığı artar.

Fasyaya da destek vererek uygun fasya hareketini oluşmasını sağlar. Dokulardaki gerilim azalır. Duyusal uyarı artar böylece ağrı kontrol altına alınır. Dolaşım sisteminde oluşturulan bu etki sayesinde yaralanan bölgedeki ağrı reseptörlerinin uyarılmasını sağlar. Yaralı olan bölgede ödem varsa dolaşımı hızlandırarak lenfatik sıvının hareketini artması sağlanır, böylece ödem azaltır. 

Kinezyolojik Bantlama Tedavisine Hangi Durumlarda Başvurabilirim?

Kinezyolojik bantlama tedavisi yöntemi pek çok durumda kullanılır. Bunların başlıcaları şunlardır:
●Kas-iskelet sisteminde yumuşak doku travmalarında 
●Boyun, bel, sırt, diz, omuz, el bileği, ayak bileği, dirsek gibi eklem ve omurgada ağrıya sebep olan mekanik sorunlarda 
●Yumuşak doku ağrılarında
●Skolyoz, duruş bozuklukları ve bazı ortopedik cerrahi ameliyatlar sonrasında 
●Kas-iskelet sistemi travmalarında 
●Spor yaralanmaları ve bu yaralanmalardan korunmak için
●Eklem burkulma ve zorlanmalarda 
●Miyofasyal ağrı sendromu durumlarında 
●Bölgesel kas spazmlarının tedavisinde
●Eklem kireçlenmeleri, eklem instabilitelerinde
●Postür bozukluklarında
●Tendinit, bursit
●Kas güçsüzlükleri
●Topuk dikeni
●Ayak deformiteleri (halluks valgus, çekiç parmak gibi)
●Sinir sıkışmaları ve yaralanmalarında
●Beyin felci durumunda 
●Lenfödem
●Fiziksel aktiviteler ve sportif faaliyetler öncesi kas ve eklem çevresindeki dokulara destek verme amaçlı kullanılabilir.

Kinezyolojik Bantlamanın Avantajları  

Kinezyolojik bantların avantajlarının başında zaman ve maliyet açısından ekonomik olması gelir. Kinezyo bant fiyat bakımından farklılık göstermesinin sebebi markaların uyguladığı politikalardır. Kinezyolojik bantlar klasik bant uygulamalarından farklı olarak yapıştırıldığı bölgenin hareketlerini kısıtlamaz. 

Ödem ve spazm sorunlarının giderilmesine yardımcı olarak doğal iyileşme sürecine destek olur. Çeşitli görüntüleme yöntemlerine ve laboratuvar testlerine gerek duyulmadan tedaviye başlanır. Klasik testlerde tespit edilemeyen fonksiyonel ve enerjetik düzeydeki rahatsızlıkları tespit edilebilmektedir. Uygulamaya son vermek için bir uzmana gerek kalmaz, hasta tarafından kolaylıkla çıkarılabilir. Bu zamana kadar saptanmış ciddi bir yan etkisi yoktur.

Kinezyolojik bantlama yapılan bir diz eklemi ve erkek hasta

Uygulama Sürecinde Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

Bant cilde temas ettiği andan yapışma işlemi gerçekleşir ancak tam anlamıyla yerleşmesi yaklaşık olarak 20-30 dakika içinde olur. Uygulandıktan sonra hafifçe bastırarak ovalanabilir. Ancak fazla bastırılmamalıdır. Bu süre zarfında terlemeye neden olabilecek aktivitelerden uzak durulmalıdır. Bant uygulandığı bölgede bir kaç gün kalabilir. Banyo yapılabilir. Yüzmeye engel değildir. İstenildiği zaman bir rahatsızlık duyulmaksızın kolayca çıkarılabilir. 

Çıkarıldıktan sonra deride kalıntı bırakmaz. Bant çıkarıldıktan sonra günlük yaşama devam edilebilir. Zorlu fiziksel aktivite yapanlar ve sporcularda bandın yapışkanlığını arttırmak için ekstra yapıştırıcı kullanılabilir.

Üsküdar uygulamalı kinezyoloji konusunda deneyimli hekimleriyle Doka Terapi alternatif tıp yöntemleri uygulamaları hem tedavi edilmenizi hem de korunmanızı sağlar. Randevu ve detaylı bilgi için bizimle iletişim kurabilirsiniz.

Ücretsiz Danışmanlık

ŞİMDİ ARA!

+90 542 474 44 48

Whatsapp Canlı Destek

ŞİMDİ SOR!

+90 542 474 44 48

Biz Sizi Arayalım

Whatsapp
Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. drmuzafferoztosun.com’u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz. Çerez politikamız için tıklayın.