×

Bruksizm (Diş Sıkması)

Bruksizm, diş sıkması veya diş gıcırdatması olarak da bilinen bir uyku bozukluğudur. Kişide bruksizm hastalığı varsa kişi bilinçsizce uykudayken sürekli dişlerini sıkar veya gıcırdatır. Genellikle uyku esnasında gözlemlense de, kişi uyanıkken de görülebilir. 

Diş gıcırdatması anlatan bir diş maketi ve not tablosu

Uyku sırasında dişlerini sıkan ve gıcırdatan kişilerin, nefes almada duraklama, uyku apnesi ve bazı çene sorunlarına sahip olduğu gözlemlenmiştir. Bruksizm neden olur, nasıl tedavi edilir merak ediyorsanız sayfayı aşağı doğru kaydırmaya devam edin.

Bruksizm (Diş Gıcırtısı) Neden Olur?

Bruksizm (Diş Gıcırtısı), yani gece diş sıkma durumu, tıp dünyası için hala kesin nedeni belirlenememiş bir durumdur. Ancak, "Gece diş sıkması neden olur?" sorusuna yanıt vermek gerekirse; bu durum genetik, fiziksel ve psikolojik faktörlerin bir kombinasyonu sonucu meydana gelebilir. Ayrıca gündelik yaşantıda sürekli diş sıkma eylemi zamanla alışkanlık haline dönüşebilir. Bu durumun sıkça rastlanan diğer etkenleri ise şu şekilde sıralanabilir:

Stres: 

Stres bruksizmde en sık görülen faktördür. Bruksizm ile arasındaki ilişki tam olarak aydınlanmamış olsa da, vücudun bir başa çıkma tepkisi olarak yorumlanabilir.

İlaçlar: 

Bazı antidepresanların ve antipsikotiklerin kullanımdan sonra yan etki olarak bruksizm görülebilir.

Dişlerin Büyümesi: 

Bruksizm özellikle çocuklarda ve gençlerde yaygın görülür. Bunun sebebi dişlerin bir yandan büyümesidir. Lakin çocuklarda görülen bu bruksizm kalıcı değildir. 

Isırığı Yanlış Hizalama: 

Kişi besinleri çiğnerken ısırığını yanlış hizalayarak diş ve diş etlerine ciddi hasarlar verebilir. Bu da diş gıcırdatma ve sıkmanın başlıca nedenlerindendir. Ek olarak sayıca eksik dişler de diş sıkma ve diş gıcırdatmanın başlıca sebeplerindendir. 

Sigara, Alkol ve Kafein: 

Sigara ve alkol gibi maddeler bruksizm görülme riskini artırır. Ayrıca gün boyunca yüklü miktarda alınan kafein de bruksizm riskini yükseltir.

Uyku Apnesi Gibi Uyku Problemleri: 

Uyku apnesi, kişinin uyku esnasında solunumunun kısa süreliğine durmasına verilen addır. Uyku apnesi ve diğer epilepsi, gece terörü gibi problemler ise uyku kalitesini ciddi oranda düşürür. Bu da bruksizm vakalarına daha çok rastlanmasına sebep olur. 

Kişinin Karakteri: 

Kişi eğer normal yaşantısında agresif, sinirli veya hiperaktif biriyse bruksizme rastlanabilir.  

Genetik: 

Kişinin ailesinde bruksizmi olan aile ferdi ya da fertleri varsa genetik olarak bruksizme sahip olabilir.

Bruksizm (Diş Gıcırdatması) Belirtileri ve Tipleri Nelerdir?

Bruksizm, kişinin uyanık veya uykudayken diş gıcırdatmasına göre ikiye ayrılır. Ek olarak bruksizm, kişinin karakterinden ve yaşadığı çevreden de etkilenir. Bu da kişinin farklı semptomlar vermesine neden olur. Bazı bruksizm belirtileri şunlardır:

●İlk belirti kişide uyku bozuklukları görülmesidir. Kişinin sürekli uykusunun bölünmesi ve uyku kalitesinin bozulması bruksizmde görülebilecek ilk belirtilerdendir. 
●Düzensiz bir uyku düzeni de uykunun bozulmasıyla birlikte bruksizmi de getirebilir. 
●Kişi etrafındakileri uykusundan uyandıracak kadar sesli ve şiddetli bir şekilde dişlerini gıcırdatıyorsa bu bruksizme sahip olduğu anlamına gelir.  Eğer etrafınızda böyle kişiler varsa onun şoka girmiş olabileceğini düşünüp uyandırmak isteyebilirsiniz. Fakat kişi uyku halindeyken onu bir anda uyandırmak ve korkutmak çok daha kötü sonuçlanabilir.
●Aşınmış ve oyulmuş dişler de bruksizmin belirtileri arasındadır. Öyleki dişler çok aşındığı için kişinin bruksizme yakalandığından haberi olmayabilir. Fakat aşınmış, oyulmuş ve çürük dişler o kişide belirti sinyalleri verebilir. Sonucunda dişlerinizin ağrıdığını fark edersiniz. 

Diş gösteren bir kadın var

●Yanak içi etlerde ve diş etlerinde gıcırdatma ve sıkmadan kaynaklı tahriş de gözlemlenebilir. Ağız içinde tahriş olmuş yaralar olması hayat kalitenizi bozabilir. Ayrıca diş etlerindeki yaralanmalar da diş sağlığınızı etkileyebilir. 
●Kilitlenmiş bir çene de sürekli çiğnemeye maruz kalmış bir bruksizm hastasında gözlemlenebilir. Çene artık sürekli sıkma ve gıcırdatmadan sonra doğal olarak yorulur ve tam olarak açılıp kapanamaz. Çenede ve boyun kısmında ağrılar görülür.
●Kulakta bir rahatsızlık olmamasına rağmen kulağın ağrıması da bir semptom olarak gösterilebilir. Çenenin sıkışmasıyla kulağın ağrıması ilişkilendirilir.
●Çeneyi sıkmak ve dişleri sürekli gıcırdatmak dişlerin çok hasar görmesine neden olur. Dişler o kadar aşınır ve oyulur ki bir süre sonra dişin temel tabakası olan dentin tabakası açığa çıkmaya başlar. Bu da sıcak, soğuk veya tatlı yiyeceklere karşı dişlerin hassasiyet göstermesine sebep olur. 
●Başta ve şakaklarda künt ağrılar görülmesi bruksizmin başlıca belirtilerindendir. Bu ağrıların sebebi boyun ve baş bölgesinin çenenin hareketiyle gerilmesinden kaynaklanır. Ayrıca ense bölgesinde de ağrı hissedebilirsiniz. 

Bruksizm (Diş Sıkma) Nasıl Teşhis Edilir?

Bruksizmi en doğru şekilde diş doktorları ya da uyku bozukluğu uzmanları teşhis edebilir. Yapılan özel muayenelerle olası diş sıkma belirtileri de kontrol edilirken kapsamlı bir değerlendirme yapılır. Bu noktada birçok belirtiye rastlanabilir. Örneğin aşınmış diş mineleri, aşınmış ve yontulmuş dişler, diş macunun içeriğindeki aşındırıcılar, asitli ve alkollü içecekler, aşırı ve kontrolsüz diş fırçalama bu belirtilerden bazılarıdır. Teşhis süreci aşağıdaki adımlarla sıralanabilir:

●Bazı belirtiler yakalandıktan sonra diş hekimi vakanın tedaviye ihtiyacı olup olmadığını belirler. Vakanın ciddiyetini belirlemek için hastaya genel diş sağlığı, aktif kullandığı ilaçlar ve uyku alışkanlıkları hakkında birtakım sorular yöneltir. Bunun amacı hastanın sonraki ziyaretlerinde bir fizik tedaviye ihtiyacı olup olmadığını anlamaktır.
●İkinci adım olarak fizik muayenesi yapılır. Bu adımda yardım aldığınız diş hekimi ya da uyku uzmanı; çene kaslarındaki hassasiyeti, dişlerdeki ve yanaklardaki tahriş izlerini, çene eklemindeki aşınma veya hasarları kontrol eder. 

Siz de detaylı bilgi almak için hemen Altunizade bruksizm tedavi merkezi olan Doka Terapi ile iletişime geçerek randevu alabilirsiniz.

●Ağız içi muayene, dişlerin ve diş etlerinin sağlığını kontrol etmek için yapılan bir muayenedir. Ağzın içi dikkatlice incelenerek dişlerde herhangi bir kırılma, aşınma varsa doktor bruksizmle ilgili bir teşhis koyabilir. 
●Geceleri uyku problemlerine sebebiyet veren etkenlerden biri de bruksizm olabilir. Uyku uzmanları bu problemi teşhis etmek için gece kişi uyurken  bazı belirli cihazlarla gözlem yapabilir. Bu cihazlar bruksizm aparatı, diş sıkması için plak vb. şeyler olabilir. 

Diş gıcırtısı olan bir adam

●Görüntüleme testleri de teşhisin önemli adımlarındandır. Uzmanlar çene ve çene eklemlerini daha detaylı incelemek için röntgen, bilgisayarlı tomografi veya manyetik rezonans görüntüleme (MRG) gibi taramaları yapabilir. 
●Son olarak belirtileri taşıyan daha ciddi vakalarda diş hekimi ve uyku uzmanı işbirliği yapabilir. Örneğin diş hekimi diş sıkma ve diş gıcırdatmanın nedenlerini inceler, dişlerdeki sıkıntılarını tedavi eder ve bruksizm tedavisinde kullanılan ilaçları sizin için sağlar. Uyku uzmanı ise uyku hastalıklarını teşhis eder ve tedavisini gerçekleştirir. 

Tedavi bruksizmin şiddetine ve semptomlarına göre değişkenlik gösterir. Bruksizm, başarılı uzmanlar tarafından incelendiğinde belirtiler kolayca fark edilir. Bu sayede uygun tedavi yöntemleri belirlenerek uygulamaya konulur. 

Bruksizm (Diş Sıkması) Tedavisi ve Yöntemleri

Bruksizm, yani diş sıkma, bireylerin özellikle uykuda farkında olmadan gerçekleştirdiği bir durumdur. Ciddi vakalarda çene eklemlerinde aşınma ve dişlerde tahribat oluşabilmesi, bu durumun tedavi edilmesini zorunlu kılar. Bruksizm tedavisi, kişinin semptomlarının şiddetine ve hastalığın seyrine göre belirlenir. Ancak genel anlamda tedavi süreci, bir uzman doktor eşliğinde yürütülür ve kişiye özgü tedavi yöntemlerini içerir.

Hastalığın ciddiyetine bağlı olarak bazı kişilerde uyku bozuklukları da bruksizmi tetikleyebilir. Bu durumda, bir uyku tıbbı uzmanı devreye girer. Uzmana danışan kişinin gece diş gıcırdatma ya da diş sıkma nedenleri detaylıca incelenir. Bu inceleme sonucunda uyku apnesi gibi potansiyel uyku bozuklukları tespit edilerek gerekli tedavi planı uygulanır.

Diş sıkmanın sebeplerinden biri psikolojik faktörler de olabilir. Stres veya anksiyete, diş sıkma eğilimini artırabilir. Bu durumda, hastalar bir psikolog veya terapiste yönlendirilir. Terapi, özellikle stresli durumlarla başa çıkma yeteneklerini geliştirerek diş sıkmayı azaltabilir.

Diş gıcırtısı çeken bir kadın hasta

Bruksizm tedavisinde kullanılan yöntemlerden biri de bruksizm aparatı olarak bilinen özel diş sıkma aparatlarıdır. Bu aparatlar, aşınmayı önleyerek dişlerin ve çene ekleminin korunmasına yardımcı olur. İdeal kullanım süresi, doktor tarafından belirlenmekle birlikte 6 ay ila 3 yıl arasında değişebilir.

Şiddetli vakalarda bruksizm botoks uygulaması da bir seçenek olabilir. Botoks enjeksiyonları, diş sıkma kaslarının felç olmasını sağlar ve bu etki yaklaşık 6 ay sürer. Ancak bu yöntem maliyetli olabileceği gibi botoks dozunun da çok iyi ayarlanması gerekir.

Diğer bir tedavi yöntemi ise diş sıkması için kas gevşeticidir. Bu ilaçlar, çene kaslarını gevşeterek rahatlama sağlar ve geceleyin diş sıkma olasılığını azaltır. Ancak bu tedavi yöntemi kalıcı bir çözüm sunmadığı için daha hafif vakalarda tercih edilir.

Son olarak, bruksizm egzersizleri de uygulanabilir. Bu egzersizler genellikle çene kaslarını gevşetmeye ve bruksizm semptomlarını hafifletmeye yardımcı olur. Bruksizm egzersizlerinde en çok bilineni fasya gevşetmesidir. Derinin altında kalan ve deriye yakın konumda bulunan fasya bölgesi çeşitli masajlarla gevşetilir. Bir diğer bruksizm egzersizi ise fasyayı gevşettikten sonra yapılır. 

Bruksizm tedavisinde kullanılan ilaçlar da ağrıların ve şişliklerin giderilmesinde kullanılabilir. Böylece çene kasları dinlenmiş olur ve hareketi kesererek belirtilerin etkilerini azaltılır. Bruksizm tedavisinde ilaç kullanımı doktor reçetesi ve gözetiminde olmalıdır. Kendi başına yapılan tedaviler, daha büyük sağlık sorunlarına yol açabilir. Unutmayın, sağlığınız en değerli varlığınızdır ve dikkatli bir şekilde korunması gerekir.

Bruksizm Kulak Çınlamasına Neden Olur Mu?

Bruksizm ve kulak çınlaması arasındaki ilişki hakkında yapılan birçok araştırma, çene eklemindeki (temporomandibular eklem) sorunların kulak çınlamasına (tinnitus) neden olabileceğini gösterir. Çene eklemi ve iç kulak anatomik olarak birbirine yakın olduğu için bu eklemde meydana gelen sorunlar iç kulağı ve dolayısıyla işitme yetisini etkileyebilir. Bu nedenle bruksizmden kaynaklı olarak çene ekleminde gelişen sorunlar kulak çınlamasına neden olabilir.

Ancak bruksizm her zaman kulak çınlamasına neden olmaz ve kulak çınlaması her zaman bruksizmden kaynaklanmayabilir. Her iki durum da başka nedenlere de bağlı olabilir. Kulak çınlaması yaşayan ve bruksizm belirtileri gösteren bir kişi, durumu değerlendirmek ve uygun tedavi yöntemini belirlemek için bir sağlık personeli ile görüşmelidir.

İstanbul Bruksizm Tedavisi 

Bruksizm, çene kaslarının istemsiz hareketleri sonucu meydana gelen bir rahatsızlıktır. Bu sorunla başa çıkmak özgün ve etkili bir tedavi gerektirir. İstanbul'da bulunan Doka Terapi, alanında uzman ekibiyle bu konuda yıllardır hizmet veriyor.

İstanbul bruksizm tedavisi denildiğinde ilk akla gelen yerlerden biri olan Doka Terapi, Üsküdar-Altunizade'deki merkezi ile Anadolu Yakası'nda hizmet vermektedir. Kliniğimiz, modern tıbbın sağladığı son teknoloji ile donatılmış ve bruksizm tedavisinde kullanılan en etkin yöntemleri uygulayan deneyimli bir ekibe sahiptir.

Doka Terapi'nin bruksizm tedavisindeki önceliği, her hastanın tekil durumunu detaylı bir şekilde değerlendirmek ve her birine özel tedavi planları hazırlamaktır. Bunu yaparken hastaların semptomları, yaşam kalitesi, sağlık geçmişi ve diğer önemli faktörler dikkate alınır. Bu bireysel yaklaşım, bruksizm semptomlarının başarıyla yönetilmesine yardımcı olur.

Diş maketi tutan bir el

Doka Terapi'de kullanılan tedavi seçenekleri, hastaların genel sağlığı ve yaşam kalitesini artırmayı hedefler. Bruksizm tedavisi için özel olarak tasarlanmış aparatlardan, çene ve yüz kaslarını gevşetmek için yapılan egzersizlere, psikolojik destekten botoks uygulamalarına kadar bir dizi çözüm sunarız. Eğer İstanbul'da, özellikle Anadolu Yakası'nda bruksizm tedavisi arıyorsanız, Doka Terapi'yi değerlendirebilirsiniz.

Çene kaslarınızın istemsiz hareketlerinden muzdaripseniz ve bu durumun yaşam kalitenizi düşürdüğünü düşünüyorsanız, Doka Terapi'deki uzmanlarımızla görüşün. Kendinizi güvende hissettiğiniz ve rahat olduğunuz bir ortamda, sizin için en uygun tedavi yolunu bulmak için sizinle birlikte çalışacağız.

Ücretsiz Danışmanlık

ŞİMDİ ARA!

+90 542 474 44 48

Whatsapp Canlı Destek

ŞİMDİ SOR!

+90 542 474 44 48

Biz Sizi Arayalım

Whatsapp
Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. drmuzafferoztosun.com’u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz. Çerez politikamız için tıklayın.