×

Trigeminal Nevralji

Trigeminal nevralji, en kısa tabiriyle bir yüz ağrısı olmakla trigeminal siniri etkileyen bir ağrı durumudur. Trigeminal nevraljiye sahip kişiler için makyaj yapmak, diş fırçalamak gibi oldukça hafif eylemler bile çok fazla ve dayanılmaz bir ağrı yaşamalarına sebep olabilir. 

Trigeminal nevralji olan kadın bir hasta

İlk başlarda kısa ataklar oluşurken zamanla bu atakların sayısı ve süresi uzayabilir. Doğru teşhis ve tedavi yöntemi ile tanının konulması çok önemlidir. Bu yazı trigeminal nevralji nedir sorusunun yanı sıra belirtileri, teşhis ve tedavi yöntemi gibi konulara ışık tutarak soru işaretlerinizi gidermeye yardımcı olacak. Siz de sayfayı aşağı doğru kaydırmaya devam ederek tüm sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Trigeminal Nevralji Nedir?

Trigeminal nevralji, kraniyofasiyal bölgeye yani kafa ve yüz bölgesine uyarı gönderen sinirlerden biri olan trigeminal sinirinin herhangi bir nedenden dolayı zarar görmesi sonucu meydana gelen bir ağrıdır. Genelde halk arasında delirten hastalık olarak bilinir. Dünyada hastalığın görülme oranı ise yaklaşık 100 binde 5‘tir. Trigeminal nevralji kadınlarda erkeklere göre iki kat fazla görülür. Yüz bölgesinde ani ve şiddetli elektrik çarpması ya da yanmaya benzer ağrılar seyreder. Bu ağrılar ataklar şeklinde olur ve birkaç saniye ya da birkaç dakika kadar sürer.

Trigeminal nevralji tanısı detaylı incelemeler ve çeşitli testler sonucunda konulur. Doğru tanı için kişinin ağrıyan bölgenin ve ağrı şeklinin tanımını iyi yapması oldukça önemlidir. Doktor ilk olarak yaptığı testler sonucunda trigeminal nevralji tanısı koyduktan sonra ilaç tedavisi ile iyileşme sürecini başlatmış olur. Bu tedavi yöntemi ağrıları azaltmaya ya da gidermeye yöneliktir. Zamanla ilaç etkisini göstermemeye başlayabilir. Bu durumda doktorun kararı öncelikli olarak ilacın dozunu arttırmak ya da ilacı değiştirmeye gitmek olur. Daha sonra cerrahi müdahale gibi seçeneklere de başvurabilir.

Trigeminal nevralji, kişinin yaşamı boyunca tedavi süreçlerini geçireceği bir ağrı şeklidir. Bu yüzden yaşam kalitesini düşüren durumun doğru tedavi yöntemiyle azaltılması yada giderilmesi oldukça önemlidir.

Trigeminal Nevralji Neden Olur?

Trigeminal nevralji durumuna sahip bireylerin diş fırçalama ya da makyaj yapma gibi hafif eylemleri gerçekleştirmesi yüksek ağrıya sebep olabilir. Peki trigeminal nevralji neden olur?

Trigeminal nevralji durumlarında yüzde oluşan hisleri beyne taşımakta görevli trigeminal siniri zarar görür ve işlevi bozulur. Kan damarı ile beynin tabanındaki trigeminal sinir arasında oluşan temas sinire baskıda bulunur. Oluşan bu baskı zamanla yanlış sinyallerin gönderilmesine neden olur. Bunlar dışında trigeminal nevralji sebepleri aşağıdaki gibidir:

●     Trigeminal nevralji yaşlanma sonucu da ortaya çıkabilir.

●     Trigeminal sinirine baskı yapan bir tümör de sebep olabilir.

●     Bazı durumlarda bir beyin lezyonu da trigeminal nevraljiyi ortaya çıkarabilir.

●     Bazı vakalarda da yaralanmalar, yüz travmaları veya felç sonucu trigeminal nevralji görülebilir.

Trigeminal Nevralji Belirtileri Nelerdir?

Trigeminal nevralji belirtileri arasında farklı ağrı çeşitleri vardır. Bu ağrı çeşitlerinden biri ya da aynı anda birden fazlası kişide gözlemlenebilir. İşte trigeminal nevralji belirtilerinden bazıları:

●     Ağrı yüzde tek bir noktada olabilirken geniş bir yüzeyde de olabilir.

●     Genelde yüzün tek tarafında bir ağrı oluşur.

●     Ağrı nadiren yüzün iki tarafında da görülebilir.

●     Ağrı birkaç saniye ya da birkaç dakika sürecek şekilde yaşanabilir.

●     Ağrı atakları genelde elektrik çarpması gibi şiddetli ya da yanıcı şekilde olabilir.

●     Bazı atak dönemleri günler, haftalar hatta aylar sürebilir ya da hiç ağrı hissedilmeyen dönemler de yaşanabilir.

●     Çoğunlukla trigeminal nevralji diş ağrısı, çenede, diş etlerinde, burunda, yanakta ve dudaklarda ağrı yapabilir.

●     Nadiren göz, alında ve trigeminal sinirin etki ettiği başka bölgelerde de ağrı görülebilir.

●     Yüze hafif yada şiddetli dokunma, çiğneme eyleminde bulunma, diş fırçalama ya da konuşma gibi yüzde oluşan hareketlerden sonra ağrı tetiklenebilir.

●     Hafif başlayan ağrılar ve atakları zamanla daha sık hale gelebilir.

●     Rüzgar esmesiyle bile fark edilebilir.

●     Ağrılar genelde uzun süreli ve süreklidir.

●     Ağrı kesici kullanıldığında genellikle geçmeyen bir yüz ağrısıdır.

Trigeminal Nevralji Nasıl Teşhis Edilir?

Trigeminal nevraljinin teşhisi doktor tarafından çoğunlukla hastanın ağrıyı tanımladığı şekliyle koyulur. Kişi ağrıyı nerede hissettiği, ağrı şekli ve ağrıyı tetikleyen durumları açıkça ifade ederek doktorun teşhisi koymasına yardımcı olur. Trigeminal nevralji teşhis süreci aşağıdaki gibi sıralanabilir:

●     Trigeminal nevraljiye neden olan ağrılar çoğu vakada şok şeklinde ve ani olur. Kısa ataklar olabileceği gibi birkaç dakika süren ataklar da geçirilebilir.

●     Kişinin yüzünde ağrının olduğu yerler doktora ağrı sebebinin trigeminal sinire ait olduğu bölgelerle bağlantılı olup olmadığını doktora gösterir.

●     Eğer yaşanan trigeminal nevraljiye bağlı ağrı ise genellikle yemek yerken, konuşurken ve hatta rüzgar ile karşılaşıldığında özellikle yanaklar uyarılır.

●     Ağrının olduğu yerleri ve nedenleri tanımladığınızda doktorunuz, trigeminal nevralji için kesin tanıyı koymak üzere durumun sebeplerini belirlemek için farklı testler yapar.

●     Bu test ve muayene sırasında doktor yüzün farklı bölümlerine dokunarak yakından inceler.

●     Böylece ağrının tam olarak hangi bölgede gerçekleştiğini ve trigeminal sinirin hangi kısımları etkilediğini belirler.

●     Yapılması öngörülen refleks testleri de atakların sıkışmış sinirden kaynaklanıp kaynaklanmadığını göstermiş olur.

●     Trigeminal nevraljiye neden olan durumlardan biri de iyi veya kötü tümörlerdir.

●     Doktorunuz bu ihtimali göz önünde bulundurarak baş bölgesi için manyetik rezonans görüntüleme (MRI) yapılmasını isteyebilir.

●     Teşhis için bazı vakalarda ise damarları görmek ve kan akışını kontrol etmek adına kan damarına boya enjekte ederek manyetik rezonans anjiyografisi de çekmek doktorun istekleri arasında olabilir.

●     Yüzde oluşan ağrıların birden fazla sebebi olabilir.

●     En doğru tedavi için doğru teşhis önemlidir.

●     Doktorunuz ağrıya neden olan her ihtimali göz önünde bulundurarak kesin tanı için farklı ve ek testlerin yapılmasını gerekli görebilir.

Trigeminal Nevralji hastası için doktorun kullandıkları aletler

Peki trigeminal nevraljiye hangi bölüm bakar? Trigeminal nevralji belirtileri başka hastalıkların neden olduğu ağrılarla karıştırılabilir. Özellikle diş ağrısı ile karıştırıldığı için dişini çektiren hastalar olduğu gözlenir. Trigeminal nevralji teşhisi için hastanede gidilmesi gereken bölümler Beyin, Sinir ve Omurilik Cerrahi ya da Nöroloji’dir. Bu bölümdeki doktorların kesin tanı için muayenesi önemlidir.

Trigeminal Nevralji Tedavisi Nasıl Olur?

Trigeminal nevralji tedavisi için çeşitli yollar vardır. Kişinin ağrı şekline ve derecesine bağlı olarak değişen tedavi yöntemlerinden bazıları aşağıdaki gibidir:

●     Öncelikle trigeminal nevralji tedavisine ilaç ile başlanır. Bazı vakalarda zamanla trigeminal nevralji ilaçları etki etmemeye başlarken bazı vakalarda ise ilaçtan başka bir tedavi uygulanmasına gerek yoktur.

●     Doktor tarafından öncelikle beyne giden ağrı sinyallerini giderecek ya da azaltacak ilaçlar reçete ile verilir.

●     İlaçların etkisi kaybolmaya başlarsa doktor ilacın dozunu arttırmaya gidebilir ya da başka bir ilaç deneyebilir.

●     Verilen ilaçların yan etkisi olarak baş dönmesi, uyuşukluk ya da mide bulantısı görülebilir.

●     İlaç tedavisi hastanın ağrılarını geçiriyor ya da azaltıyorsa hayatı boyunca bu ilaçları kullanabilir.

●     İlacın etkisinin azaldığı ve olumlu yanıt alınamadığı bireylerde çoğunlukla enjeksiyon veya cerrahi müdahale gerekebilir.

●     Cerrahi tedavi çeşitleri arasında mikrovasküler dekompresyon, foramen ovale ponksiyonu ile balon kompresyon, radyofrekans veya alkol uygulamaları vardır.

●     Genellikle genç ve trigeminal sinirin baskı yaptığı radyolojik olarak görülen hastalarda mikrovasküler dekompresyon tercih edilir.

●     Ağız kenarından ve yanak içinden girilerek foramenovaleden geçilerek kafa tabanına ulaşılan yöntemi ise foromen ovaledir. Bu sayede sinir ablasyonu sağlanır.

●     Cerrahi olmayan ama sık kullanılan yöntemlerden biri radyofrekanstermokoagülasyondur. Orta yaşlı ve yaşlı hastalarda kullanılması ve gerektiğinde tekrarlanabilmesi bu yöntemin sık tercih edilme nedenlerinden biridir.

●     Bir diğer yöntem gamma knifedir. Gama ışınları ile sinire ışın vererek ağrıyı gidermek amaçlanır.

●     Trigeminal traktotomi, gliserol rizotomi, DREZ gibi trigeminal nevralji ameliyatı da uygulanan tedavi yöntemlerinden bazılarıdır.

Peki trigeminal nevralji tedavi edilmezse ne olur? Ağrılar şiddetli şekilde ataklar halinde artarak devam edebilir. Bu durum hayat kalitenizi düşürür ve yaşamınızı olumsuz yönde etkiler. Çünkü makyaj yaparken uygulanan hafif hareketler bile ağrıların tetiklenmesine neden olur. Bu da rutinlerinizi bile gerçekleştiremeyecek hale gelmenize sebep olabilir. O yüzden trigeminal nevralji tedavisine ne iyi gelir diye düşünmek yerine teşhisin konulması ve uygun olan tedaviye başlayarak sonuç almanız faydanıza olacaktır.

Trigeminal Nevralji İle Yaşam

Trigeminal nevraljinin neden olduğu ağrılar çoğunlukla başka hastalıkların neden olduğu ağrılar ile karıştırıldığı için teşhisi uzun sürebilir. Bu yüzden teşhis süreci oldukça yıpratıcı olabilir. Ancak tanı konulduktan sonra uygun tedavi yöntemi ile ağrılar azaltılabilir ya da giderilebilir. Eğer doktor ilaçla tedavi yöntemi uygulamaya karar verdiyse hayat boyu bu ilaçları kullanarak ağrılar konusunda rahata kavuşabilirsiniz. Bu ilaçlarla ömür boyu yaşam demektir.

İlaçlar zamanla ilk dönemlerdeki etkisini yitirirse cerrahi müdahale gerektirmeyen ağrıyı giderme yöntemleri uygulanabilir. Bunlar basit operasyonlardır. Bazı hastalarda tamamen işe yarayarak trigeminal nevraljiden kurtuldum gibi geri dönüşler alınsa da tedavi çoğunlukla ileride tekrarlanabilir.

trigeminal nevralji belirtileri nelerdir diye kadın doktora soran bir hasta

Cerrahi müdahalelerin gerektiği durumlar da yaşanabilir. Sinire baskı yapılan yerler belirlenerek tedavi edilen durumlarda amaç ağrıyı tamamen gidermektir. Erken müdahalelerde başarı oranı %99 iken geç müdahalelerde bu oran düşer.

Genel olarak trigeminal nevralji tedavisi hayat boyu süren farklı süreçler içeren bir durumdur. Yüze yapılan hassas eylemlerde ağrı tetikleyen, diş fırçalama gibi rutinlerde atak yaşanan bu hastalık için kişinin yaşamı için zorlayıcı olabilir. Ancak doğru tanı, tedavi ve yöntemlerle ağrı azaltılır veya giderilir.

İstanbul Trigeminal Nevralji Tedavisi

İstanbul trigeminal nevralji tedavisi ilgi, uzmanlık alanı ve deneyim gerektirir. Hastaya ayrıntılı nörolojik bir muayene yapılmalıdır. Bu muayene sırasında ağrının şekli, süresi, yayıldığı bölge gibi ayrıntılar öğrenilir. Daha sonra MR ve MR anjiyografi istenir. Böylece trigeminal sinirin bağlı olduğu bölge taranarak bir yerde tümör veya beyincik damarı baskısı var mı diye bakılıp araştırılır. Bu araştırma sonunda;

●     Ağrı tipi elektrik çarpması gibiyse

●     Süre olarak kısa ataklar halindeyse

●     Diş fırçalama gibi tetikleyici eylemler sonucunda ağrı oluşuyorsa

●     Ağrının yayıldığı bölge yüzün üzerindeyse

●     İlk başlarda ilaç tedavisine yanıt veriyorsa trigeminal nevralji tanısı konulabilir.

Tanı konulduktan sonra kullanılan ilacın zamanla etkisi azalabilir. Bu durumda doktor ya dozunu değiştirir yada başka bir ilaç deneme isteğinde bulunur. Tedavi bu değişimlere olumlu yanıt vermezse cerrahi müdahale dışında başka yöntemler denenir. Yanıt alınabilirlik durumuna göre cerrahi müdahaleler de gerekebilir. Trigeminal nevralji ameliyatı olanlar ağrı açısından rahatlamış hisseder ancak bu tedavi yöntemi kendini ileride tekrar edebilir.

Trigeminal nevraljiye sebep olan ağrı şekilleri başka hastalıklarla karıştırılabilir. Trigeminal nevralji hasta yorumları ağrının çoğunlukla diş ağrısı ile karıştığını söylüyor. Bu yüzden alanında uzman doktorlar tarafından ayrıntılı incelenmesi ve ona göre tanının konulması oldukça önemlidir.

Anadolu yakası trigeminal nevralji tedavisi için Trigeminal nevralji teşhisi farklı ve ayrıntılı incelemelerden sonra konulabilir. Bu yüzden İstanbul trigeminal nevralji tedavisi için Doka Terapi’ ye başvurmak doğru tercih olur. Trigeminal nevralji ile yaşam ağrı ataklarından dolayı oldukça zor iken Doka Terapi’nin uzman kadrosuyla bu süreç sizin için olumlu şekilde ilerler. Randevu almak ve daha fazla bilgiye ulaşmak için bizimle iletişim kurmaktan çekinmeyin.

Ücretsiz Danışmanlık

ŞİMDİ ARA!

+90 542 474 44 48

Whatsapp Canlı Destek

ŞİMDİ SOR!

+90 542 474 44 48

Biz Sizi Arayalım

Whatsapp
Hizmetlerimizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanıyoruz. drmuzafferoztosun.com’u kullanarak çerezlere izin vermiş olursunuz. Çerez politikamız için tıklayın.